IKEA kasten als onderbouw

Als onderbouw voor mijn nieuwe modelbaan wil ik IKEA kasten gaan gebruiken. Om precies te zijn de keukenkasten Metod. Deze keuze heeft een aantal voor en nadelen.

Voordelen

  • Door standaard kasten te gebruiken is het makkelijk om deze in te richten met standaard kastdeuren en of lades
  • Het ziet er direct netjes uit
  • Veel opbergruimte

Nadelen

  • De kasten hebben een diepte van ongeveer 60cm. (Dit is voor een modelbaan aan de krappe kant)
  • Met de standaard poten is de ruimte onder de kasten 8cm hoog. (En ik wil minimaal 10cm zodat de Roomba er onderdoor past)
  • Door kasten onder de modelbaan te maken is het niet mogelijk om via de onderkant aan de modelbaan te werken

Het idee

Om de eerste twee nadelen op te lossen heb ik bedacht om niet de standaard poten van IKEA te gebruiken. Ik ga aan de achterkant van de kasten zelf poten maken die in elk geval zorgen dat de kasten minimaal 10cm van de vloer komen. Ook moet dit iets meer diepte gaan bieden achter de kasten. De plaat die op de kasten komt te liggen zal hierdoor zowel aan de voor als achterkant iets uitsteken waardoor ik een diepte krijg van 80cm. Over de achterpoten zal ik op een later moment nog een uitgebreider verhaal schrijven.

Voor de voorpoten ga ik stalen poten gebruiken die ik op Amazon heb gevonden. Deze zijn (mocht dat nodig zijn) ook nog iets te verstellen in hoogte voor eventuele ongelijkheden in de vloer.

Zowel links als rechts komen twee kasten van 60cm en een kast van 40cm. Zodat beide zijdes 160x80cm worden. In het midden komen twee kasten van 80cm en een kast van 40cm. Het midden is dus iets breder namelijk 200cm en 80cm diep. De middelste kasten ga ik ook in de hoogte inkorten. Standaard zijn de Metod kasten 80cm hoog. Maar de middelste kasten ga ik 40cm hoog maken. De reden hiervoor zal ik ook later uitgebreider gaan uitleggen.

Met deze negen IKEA kasten komt de totale breedte van de modelbaan op 5,20 meter.

UPDATE:
Aanpassing aan de kasten na tip via forum

  1. Nog geen reacties.