Arduino Nano DCC decoder

Het is gelukt om een eerste versie te maken van een DCC decoder. Om dit voor elkaar te krijgen heb ik voor een paar euro’s een DCC-interface gekocht via het forum. Dit is een klein printplaatje die het DCC signaal omzet naar een signaal wat gelezen kan worden door een Arduino. Of in mijn geval een Arduino Nano. Ik heb een stukje software geschreven (ook wel een “sketch” genoemd) dat op de Arduino staat. Deze sketch leest de signalen die binnenkomen via DCC en beoordeeld of er een opdracht bij zit waar iets mee gedaan moet worden. Bijvoorbeeld het omzetten van een wissel. Bij dit prototype is het mogelijk om maximaal 16 wissels met servo-aandrijving te bedienen. Per wissel kan het DCC adres ingesteld worden, de standen waar de servo heen moet draaien bij het schakelen van de wissel en de snelheid waarmee de servo moet bewegen. Ook wordt de laatste stand van de servo opgeslagen in het geheugen zodat de decoder ook na een reboot nog weet hoe de wissels staan.

Gebruikte componenten

  • Arduino Nano V3.0 – Compatible
  • PCA9685 16-kanaals I2C
  • DCC interface
  • SG90 Servo’s
  • Zelf geprinte servohouders
  • Twin-center (DCC centrale)

Waarom zelf een decoder maken?

Vooral omdat het mij een leuk idee leek om dit zelf te kunnen doen. Voor sommige mensen is dit misschien helemaal niet leuk. Maar ieder zijn hobby toch? Daarnaast is het ook goedkoper om het zelf te maken. (Deze decoder kost nog geen 15 euro en kan 16 servo’s aansturen). Al moet je dan niet de tijd rekenen die je erin steekt. Maar de belangrijkste reden voor mij was dat ik wilde weten of ik dit zelf kan maken. Want nu ik weet dat ik dit kan maken kan ik ook zelf een decoder maken die straks nodig is om de vitrine te bedienen.

  1. Nog geen reacties.