Arduino Nano DCC decoder

Het is gelukt om een eerste versie te maken van een DCC decoder. Om dit voor elkaar te krijgen heb ik voor een paar euro’s een DCC-interface gekocht via het forum. Dit is een klein printplaatje die het DCC signaal omzet naar een signaal wat gelezen kan worden door een Arduino. Of in mijn geval een Arduino Nano. Ik heb een stukje software geschreven (ook wel een “sketch” genoemd) dat op de Arduino staat. Deze sketch leest de signalen die binnenkomen via DCC en beoordeeld of er een opdracht bij zit waar iets mee gedaan moet worden. Bijvoorbeeld het omzetten van een wissel. Bij dit prototype is het mogelijk om maximaal 16 wissels met servo-aandrijving te bedienen. Per wissel kan het DCC adres ingesteld worden, de standen waar de servo heen moet draaien bij het schakelen van de wissel en de snelheid waarmee de servo moet bewegen. Ook wordt de laatste stand van de servo opgeslagen in het geheugen zodat de decoder ook na een reboot nog weet hoe de wissels staan.

Gebruikte componenten

 • Arduino Nano V3.0 – Compatible
 • PCA9685 16-kanaals I2C
 • DCC interface
 • SG90 Servo’s
 • Zelf geprinte servohouders
 • Twin-center (DCC centrale)

Waarom zelf een decoder maken?

Vooral omdat het mij een leuk idee leek om dit zelf te kunnen doen. Voor sommige mensen is dit misschien helemaal niet leuk. Maar ieder zijn hobby toch? Daarnaast is het ook goedkoper om het zelf te maken. (Deze decoder kost nog geen 15 euro en kan 16 servo’s aansturen). Al moet je dan niet de tijd rekenen die je erin steekt. Maar de belangrijkste reden voor mij was dat ik wilde weten of ik dit zelf kan maken. Want nu ik weet dat ik dit kan maken kan ik ook zelf een decoder maken die straks nodig is om de vitrine te bedienen.

 1. #1 by Rene Heddema on 10 juni 2024 - 19:57

  Hallo,
  Ik heb een vraag over de servo motoren.
  Ik ben op een andere manier bezig met de aansturing van de servo’s (wel via een arduino nano) en ik heb gelezen, dat de draden naar de servo’s niet te lang mogen zijn voor de aansturing.
  Heb je daar ervaring mee? Ik bedoel, hoe lang is je maximale verbinding tussen de print en de servo?
  Een andere vraag van mij is: verkoop je de servohouders? Zo ja, wat is dan de prijs hiervan?
  Ik vind het super, dat je ook de kids bij je hobby betrekt! Ik ben zelf bezig de kleinkinderen te “bewerken” om ze voor deze mooie hobby te interesseren.
  Alvast bedankt voor je reactie, Rene Heddema

  • #2 by Michel on 11 juni 2024 - 08:30

   Hallo Rene,
   Bedankt voor je bericht. Op je vraag wat de maximale lengte mag zijn van een draad naar de servo zal ik eerlijk zijn. Ik weet het oprecht niet. Ik ben een amateur op electronica gebied. Alles wat ik wil weten zoek ik op. Eigenlijk kan je altijd zeggen dat hoe korter een kabel hoe beter het is. Een korte draad is minder weerstand en minder kans op storingen. Mijn langste servo kabel is iets meer dan een meter. En dat heeft nog geen problemen gegeven. Als je zorgt dat er niet teveel andere kabels in de buurt komen van de servo kabel is de kans op storingen nog kleiner. Ik zou verwachten dat je als het echt nodig is ook een paar meter moet kunnen overbruggen.

   Voor de servo houders zal ik je even een persoonlijk berichtje sturen via email.

   Het is leuk om (klein)kinderen hierbij te betrekken. Vrijwel elk kind vindt dit mooi. Er zit voor iedereen wel iets moois in.