Uitleg over mijn vitrine

Graag wil ik iets uitgebreider uitleggen wat mijn plan is voor de vitrine die ik wil gaan maken. Aan beide zijde van de modelbaan komen treinen via een klimspiraal het schaduwstation binnen. Het schaduwstation wordt de onderste laag van de modelbaan. Deze komt direct op de IKEA kasten. Het schaduwstation komt alleen aan de voorste helft van de modelbaan. Dit heeft als nadeel dat er minder treinen in passen. Maar hierdoor blijft het wel goed bereikbaar. Op de afbeeldingen hieronder zie je links de vitrine. Boven in de vitrine komt een vaste plaat waar ongeveer 8 opstelsporen komen. Rechts is met een groene pijl aangegeven hoe de treinen naar de 8 opstelsporen gaan. De blauwe pijl is een spoor dat bij een lift gaat uitkomen. Via deze lift moeten treinen op een van de trede gezet worden aan de onderkant van de vitrine.

Aan de onderkant van de vitrine komt een soort trap die als een schuin geplaatste lade omhoog en omlaag kan schuiven. De afbeelding links-boven staat de lade omlaag. De afbeelding links-onder zie je de lade omhoog geschoven. Op elke trede van deze trap kan een trein parkeren met een lengte van maximaal 180 cm. Mijn plan is om voor elke trede van een aluminium U profiel te gebruiken (ondersteboven). Ik hoop doorbuigen hiermee te voorkomen. Een stappenmotor moet de laden naar de juiste trede toe schuiven. Vervolgens zal aan beide zijde het U profiel worden opgetild van de trap met armpjes die omhoog en omlaag kunnen (zie de kleine blauwe pijl in de afbeeldingen hieronder).

Als aansturing wil ik gebruik gaan maken van een Arduino of ESP32. Met beide heb ik nog weinig ervaring.

Mocht iemand willen helpen of tips hebben, laat dan gerust een berichtje achter.

Het zal best een puzzel worden en waarschijnlijk heb ik aan heel veel dingen nog niet gedacht. Maar dat maakt dit wel een leuke uitdaging. Dit is allemaal het idee… of het gaat… uiteindelijk vast wel. In de tussentijd kan er wel al gereden worden omdat de opstelsporen wel bereikbaar zijn zonder gebruik te maken van de lift.

  1. Nog geen reacties.