Modeltreinen in een vitrine

Op mijn vorige modelbaan had ik vitrine waar de treinen in en uit konden rijden. Ik had dit gemaakt door een klimspiraal (ovaal) te maken achter een vitrine. Elke verdieping van de klimspiraal had een wissel die uitkwam op een plankje in de vitrine. Zo konden de treinen via de klimspiraal dus boven elkaar parkeren in de vitrine. Dit leverde maar een beperkt aantal “parkeerplaatsen” op. Daarom heb ik er later nog een schaduwstation bij gemaakt. Tijdens het bouwen van dat schaduwstation kwam ik op YouTube onderstaande video tegen. Dit vond ik zelf erg indrukwekkend om te zien.

Dit idee heeft blijkbaar zoveel indruk gemaakt dat het is blijven hangen. Want dit idee was voor mij de inspiratie voor de vitrine die ik bij mijn nieuwe modelbaan wil gaan maken. Eigenlijk wil ik een combinatie maken de automatische “lades” zoals in de video met de vitrine die ik eerder had waar de treinen boven elkaar staan.

Het idee voor de nieuwe vitrine

Wie het eerdere bericht gelezen heeft over de onderbouw van IKEA kasten heeft gezien dat de onderbouw eigenlijk in drie delen is opgedeeld. Zowel links als rechts komt een stuk van 160 cm breed op kasten van 80 cm hoog. In het midden komt een deel van 200 cm breed op kasten van 40 cm hoog. Nu is dus goed te zien waarom het middelste deel lager is dan de beide zijkanten. Want hier wil ik dus de vitrine gaan maken. In de vitrine komt een “lade” vergelijkbaar met het idee uit de video.

Wat ik alleen anders wil doen is dat deze “lade” niet plat maar onder een hoek/schuin komt te staan. De beweging is nog steeds als een lade en waarschijnlijk ga ik hier ook ladegeleiders voor gebruiken. Maar doordat het geheel schuin staat komen de modeltreinen trapsgewijs boven elkaar te staan. Hierdoor zijn de treinen beter zichtbaar

  1. Nog geen reacties.