Waarom IKEA Metod kasten als onderbouw ?

Het korte antwoord

Vooral omdat het snel netjes is en gewoon heel makkelijk om een standaard kast te kopen.

Uitgebreider antwoord

Er zijn natuurlijk veel meer manieren om de onderbouw snel netjes te krijgen. Er zijn dan ook wel iets meer redenen waarom ik op de IKEA Metod kasten ben uitgekomen.

  • Ik heb al een aantal keukens gemaakt met deze kasten, ik heb hier dus al ervaring mee.
  • Er zijn veel verschillende afmetingen in deze kasten reeks. Diversen hoogtes, breedtes en dieptes.
  • Ook zijn er veel mogelijkheden met het inrichten van de kasten, er zijn planken, lades, deurtjes die elk ook weer in verschillende varianten leverbaar zijn.
  • Er is veel keuze in frontjes (deurtjes en ladefronten) voor de afwerking van de kasten.
  • De afmetingen van deze kasten kwamen al dicht in de buurt van de afmetingen die ik in gedachte had voor mijn modelbaan.
  • De modelbaan (en dus deze kasten) staan in de zelfde ruimte waar ik een groot deel van de week (thuis)werk en daarom was het voor mij een extra toegevoegde waarde om te kiezen voor kasten die helpen de ruimte opgeruimd te houden. (alle “rommel” kan achter dichte deurtjes).

Kosten

Een van de grootste nadelen van de IKEA Metod kasten en de vraag die ik al een aantal keer heb gekregen is: “is dit niet een erg kostbare oplossing” ?

Ja, dit zijn best prijzige kasten voor een onderbouw, zeker als je deze vergelijkt met andere IKEA kasten zoals de IVAR kasten die ook regelmatig gebruikt worden. En zeker als je deze oplossing vergelijkt met een onderbouw op poten of balken (van de bouwmarkt).

Ik kan heel open zijn over de kosten van mijn onderbouw, iedereen kan op de foto’s de kasten natellen en op de IKEA website opzoeken wat deze kasten kosten. Voor de tien kasten die ik gebruik als onderbouw heb ik € 456,- euro betaald. Dit zijn alleen de basis-elementen en een paar planken. Er gaan nog kosten bijkomen voor lades + frontjes en deurtjes.

Duur is relatief

Ook voor mij is deze manier van een onderbouw maken erg kostbaar. Het is een flinke hap uit het budget. Maar je hebt voor dit bedrag wel een grote, opgeruimde en stevige onderbouw. En als je dit bedrag vergelijkt met andere kosten van deze hobby denk ik dat het best te overzien is. Er zijn genoeg mensen die een locomotief kopen die wat prijs betreft in de buurt komt van mijn onderbouw.

Geen foute keuzes

Er zijn enorm veel alternatieven om een onderbouw te maken, elk met zijn eigen voor en nadelen. Ik noemde er al een paar zoals de IVAR kasten of een onderbouw op poten of balken (van de bouwmarkt). Het mooie van een hobby is dat er geen foute oplossingen zijn. Voor iedereen en voor elk budget kan een andere oplossing het beste of mooiste zijn.

Ik ben erg benieuwd naar keuzes die jullie hebben gemaakt en wat jullie mening is op dit gebied. Hopelijk willen jullie een reactie achterlaten. Misschien zelfs met een linkje naar een eigen website of een topic op een forum met misschien wel wat foto’s erbij.

  1. Nog geen reacties.