Waarom schaal N ?

Het korte antwoord

Voor mijn vorige modelbaan had ik een kamer met veel minder ruimte dan nu. Om toch met treinen te kunnen rijden die een lengte hadden die nog ergens op leek was schaal N naar mijn idee de beste optie. Nu ik weer opnieuw begin ben ik niet van plan al mijn treinen weg te doen. Ik blijf dus bij deze schaal. Ondanks dat ik nu meer ruimte heb.

Uitgebreider antwoord

Ik had ook nog kleiner kunnen gaan, bijvoorbeeld schaal Z. Maar hoe kleiner alles is, hoe kwetsbaarder en niet alleen voor schade maar ook stof kan snel(ler) zorgen voor storingen. Ik ben van mening dat schaal N een ideale schaal is.

 • Er is meestal nog genoeg ruimte om zelf decoders in treinen in te bouwen.
 • Ook in iets minder grote ruimtes kan je een mooi baanplan maken.
 • Er kunnen langere treinen op je baan rijden.
 • En er is ook veel te koop in schaal N. (denk aan huisjes, scenery en treinen).

In welke schaal rijden jullie? En wat was/is de reden om die schaal te kiezen?
Hopelijk willen jullie een reactie achterlaten.

 1. #1 by Koen Frijlink on 7 september 2023 - 13:04

  Hoi,

  Ik rijd ook N schaal. Ook bezig met opbouw.
  Altijd interessant hoe een ander het doet.

  Interessant blog, welke is dit?
  Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Heb op FB en Inst wat staan maar voor bloggen is dat niks.

  Gr Koen.

  • #2 by Michel on 7 september 2023 - 13:44

   Hoi Koen, dit is een WordPress blog.
   Misschien kan je linkjes plaatsen naar jouw pagina’s.
   Lijkt me leuk om te zien.