De eerste poten maken

We zijn begonnen met het maken van de eerste poten voor de modelbaan. Omdat we tien poten nodig hebben is het heel veel herhalend werk. Door het 3D ontwerp wat ik eerder gemaakt heb is het makkelijk om alle onderdelen die we nodig hebben alvast te maken. Gelukkig had ik hulp met al dit zaagwerk.

Na al het zagen hebben we eerst de hele kamer maar eens goed schoongemaakt met de stofzuiger zodat we schoon kunnen verder werken. Aan de onderkant van de poten hebben we gaten geboord waar we vervolgens inslagmoeren hebben ingeslagen. Deze hebben een schroefdraad aan de binnenkant zodat de verstelbare voetjes hierin kunnen draaien. Het is wel belangrijk dat de gaten diep genoeg geboord worden zodat de voetjes (als dat nodig is) ook ver genoeg naar binnen kunnen draaien.

Nadat we alle voetjes erop hebben gezet zijn we verder gegaan met de onderkant van de poten. Overal zijn de L-vormige multiplex plaatjes aan de poten gemaakt. Deze houden een extra balkje vast onder een hoek van 90 graden. Ook dit kleine balkje heeft een verstelbaar voetje.

We hebben nu voor alle poten de onderkant aan een zijde af. Aan de andere zijde komt ook een multiplex plaatje voor extra stevigheid. Als die ook allemaal gemonteerd zijn moeten de blokken nog gemaakt worden die de bovenkant van de IKEA kasten gaan vasthouden. We hebben in elk geval alles al op maat gemaakt. Dus het is vooral goed meten en vastschroeven.

 1. #1 by Tom on 13 februari 2023 - 14:25

  Ik adviseer je om rampa moeren te gebruiken in plaats van de inslagmoeren die je nu toepast.

  Tom

  • #2 by Michel on 13 februari 2023 - 14:45

   Hallo Tom,
   Bedankt voor je reactie. Rampa moeren heb ik even opgezocht en zien er inderdaad wel beter uit.
   Ik vraag me wel af of het ook goed gaat aangezien ze met de schroefdraad haaks op de nerven van het hout zouden komen.
   Voor de poten laat ik de slagmoeren er nu inzitten. Maar op andere plekken ga ik wel serieus rampa moeren overwegen.
   Nogmaals bedankt,
   Michel