Modeltrein lift ontwerp

Ik wil jullie mijn eerste versie laten zien van mijn modeltrein lift. Het is een 3D ontwerp van een aantal onderdelen die ik later wil gaan 3D printen. Een aantal onderdelen ga ik kopen bij een winkel die onderdelen verkoopt voor 3D printers. Bijvoorbeeld de stappenmotor, leadscrew en lineaire geleider. Deze modeltrein lift komt in de vitrine die ik nog aan het bouwen ben.

Op de meest linker afbeelding is het hele lift mechanisme te zien. Onderaan in het blauw zie je de NEMA17 stappenmotor met daarachter de donkergrijze lineaire geleider. Op de stappenmotor komt de leadscrew. Deze zal de lift daadwerkelijk op en neer laten bewegen. Het gele blok wordt vastgemaakt aan de lineaire geleider zodat deze soepel kan bewegen. Onder het gele blok komt een speciale leadscrew-moer waar de leadscrew doorheen gaat draaien. Het gele blok heeft een taps toelopende opstaande haak die de onderkant van het groene blok kan oppakken. Door de taps toelopende vorm hoop ik dat kleine spelingen kunnen worden opgevangen. Het groene blok komt in een aluminium U-profiel waar de rails op komt te liggen. Als de lift omhoog gaat komt deze uiteindelijk bij het roze blok bovenaan de lift. Het roze blok heeft driehoekige uitsparing waardoor het groene blok opgevangen kan worden en altijd recht zou moeten aansluiten. (zie afbeelding rechts).

  1. Nog geen reacties.