Tips voor betere 3D prints

Aanpassingen aan 3D model

Eerder heb ik al geschreven over het 3D model dat ik zelf ontworpen heb met SketchUp. Na een aantal testprints heb ik hier een paar kleine aanpassingen aan gemaakt. Zo zijn de pinnetjes voor de microschakelaars iets simpeler geworden en heeft de bodemplaat nu een opstaand randje om rondtrekken te voorkomen. Het idee voor de houder is verder wel gelijk gebleven. De servo klikt in de houder zonder dat hier schroeven voor nodig zijn. En er is plek voor twee microschakelaars waarmee de polariteit van het wissel puntstuk gewisseld kan worden.

Water washable resin

De servo-houders print ik met de Anycubic Photon M3. Ik gebruik hiervoor “Elegoo water washable resin”. Het voordeel van deze resin is dat direct na het printen de restanten resin afwasbaar zijn met water. Terwijl hier bij andere resin soorten alcohol voor nodig is want de hobby een stuk duurder maakt. Een ander voordeel is dat deze resin vrijwel geurloos is. Het blijft natuurlijk chemische rommel. Maar dit maakt het wel een stuk prettiger om mee te werken.

Supports en oriëntatie

Bij mijn eerste print had ik het model plat op het printbed liggen. Dit bleek geen goed idee. Door de relatief grote platte oppervlakte zat het model behoorlijk vast aan het printbed. En de pinnetjes voor de microschakelaars waren nergens te bekennen. Dit bleek (heel logisch) omdat er niets was om deze te ondersteunen tijdens het printen en waren dus in de printer al afgebroken. Na wat uitzoekwerk en het zien van deze video heb Lychee Slicer gebruikt. Dit programma maakt het een stuk makkelijker om de oriëntatie van je model aan te passen en deze goed te ondersteunen met “supports”. Dit ging al een stuk beter met printen maar ik kwam er achter dat de supports soms nog niet sterk genoeg waren.

PTFE spray

Tot ik deze tip zag om PTFE spray te gebruiken waardoor het model minder aan de FEP blijft plakken. Nu kan ik toch met dunne supports werken zonder dat deze los raken tijdens het printen.

  1. Nog geen reacties.