Modelbaan besturingssoftware

Ik ben al een paar weken bezig met het maken van mijn eigen modelbaan besturingssoftware. Het is een hobby, dus het is meer een aantal avonden in de afgelopen weken. Het is dus ook nog lang niet klaar. Maar ik kan in mijn eigen programma inmiddels een schakelbord tekenen. Tijdens het teken is er validatie of wat je tekent, wel kan. Wanneer sporen elkaar kruisen of splitsen worden er automatisch wissels in getekend. Ook punten waar een geïsoleerde raillas moet komen worden toegevoegd (en kunnen verwijderd of bijgeplaatst worden). Baanvakken kunnen een terugmeld-adres krijgen en een naam. Ook wissels kunnen een naam krijgen en voor elke mogelijk wisselstand kan een adres worden ingesteld. En ik heb mijn software direct zo gemaakt dat het nu al werkt op PC, tablet en mobiel. Het is zelfs al mogelijk om op verschillende apparaten tegelijk aan de baan te werken waarbij je alle wijzigingen realtime op alle apparaten ziet veranderen.

Er mist natuurlijk nog enorm veel in vergelijking met bestaande software. Bekende programma zijn: iTrain, RocRail, Koploper, Win-Digipet, Railroad & Co en JMRI. Maar voor mij is het maken van eigen software een deel van de lol. Hieronder staat een screenshot van mijn schakelbord (voor de rechter helft van mijn schaduwstation).

Doordat er ook wat tijd gaat zitten in het schrijven van dit programma gaat het werken aan de modelbaan iets minder snel. Afgelopen tijd heb ik nog wat bedrading aangesloten zodat alle rails op een terugmelddecoder is aangesloten. En ik ben spullen aan het bestellen voor het maken van de andere helft van het schaduwstation.

  1. Nog geen reacties.